None

Poeptransplantatie om uitstervende dieren te redden

– jun 25, 2018

Een poeptransplantatie kan een genezende werking hebben voor mensen. Nu blijkt poep wellicht ook dieren te kunnen redden. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Microbiology, presenteerden verschillende wetenschappers dat een poeptransplantatie dieren van uitsterven kan redden.

Kieskeurige koala’s

Koala’s staan bekend als moeilijke eters. Ze eten alleen de bladeren van enkele specifieke eucalyptussoorten. Door klimaatverandering, ontbossing en droogte wordt het habitat van koala’s steeds kleiner. Zelfs wanneer de buideldieren naar een andere locatie met voldoende voedsel worden overgeplaatst, gaan sommige nog steeds dood. Volgens wetenschappers van de Western Sydney University zijn twee factoren hiervoor verantwoordelijk: de beschikbare eucalyptusvarianten, en de darmmicroben van de koala.

Dieetvoorkeur

In de poep van 200 koala’s, die op twintig verschillende plekken in Australië leefden, vonden de wetenschappers twee soorten eucalyptus. Een deel van de koala’s eet de voedzame manna gum (Eucalyptus viminalis) en een ander deel de minder voedingsrijke messmate (E. obliqua). Maar een klein aantal eet beide. Zelfs koala’s die maar 10 meter bij elkaar vandaan leven, kunnen een andere voorkeur hebben. Analyse wees uit dat koala’s die manna gum eten, andere darmbacteriën hebben dan de messmate-etende koala’s. 

Poeptransplantatie

Om te zien of het verschil in voorkeur van eucalyptus komt door het verschil in darmmicrobiota, deden de wetenschappers een poeptransplantatie . Zes wilde koala’s die de voedzame manna gum eten, kregen donorpoep toegediend van messmate-etende koala’s. Na 18 dagen waren de darmmicrobiota van de koala’s die de transplantatie kregen nagenoeg gelijk aan die van de donoren, met als resultaat dat de zes manna gum-etende koala’s liever messmate aten. Deze ontdekking laat zien dat darmmicroben een grote impact hebben op de voorkeur die de dieren hadden voor bepaald voedsel. Het veranderen van deze bacteriën opent de weg naar een ander, beter verkrijgbaar dieet, waardoor het uitsterven van dieren kan worden tegengegaan.

Vruchtbaarder 

Door een andere onderzoeksgroep werd ditzelfde principe ook toegepast tussen de met uitsterven bedreigde witte neushoorn (Ceratotherium simum) en de Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) in de Amerikaanse San Diego Zoo. Door een poeptransplantatie werd de witte neushoorn, die zich in gevangenschap moeizaam voortplant, vruchtbaarder. 

Bron: Nature