None

Microben voor vetopname

– apr 24, 2018

Zo’n 2,1 miljard mensen hebben last van obesitas of overgewicht. Dat is bijna een derde van de wereldpopulatie. Nu blijkt dat darmmicroben daar wellicht aan bijdragen. Onderzoekers van de University of Chicago Medicine ontdekten dat microben in de dunne darm de vetopname uit calorierijk voedsel bevorderen.

Dunne darm

De dunne darm is de plek waar de meeste voedingsstoffen uit je voedsel worden opgenomen. Zo ook vet. Nu blijkt dat de bacteriën die zorgen voor de opname van vetten binnen 24 tot 48 uur na het eten van vetrijk voedsel in aantallen toenemen. Deze bacteriën scheiden enzymen uit die vet verteren. Vervolgens stimuleren ze de absorptie ervan in de dunne darm. Wanneer de bacteriën continue aanwezig zijn kan dit leiden tot te veel eten en uiteindelijk obesitas. 

Vetopname

In het onderzoek vergeleken de wetenschappers steriele muizen (zonder microben in hun darmen) met normale muizen. Beide muizen kregen een dieet met veel vet. De steriele muizen konden het vette voedsel niet via de darmen absorberen. Dit werd teruggevonden in hun ontlasting. Wanneer deze muizen de microben kregen toegediend die bijdragen aan de vetopname, begonnen de darmen snel daarna vet te absorberen. Bij de normale muizen zorgde het vette voedsel voor een snelle toename van microben uit de Clostridiaceae en Peptostreptococcaceae familie. Deze staan bekend om hun bijdrage in vetopname. Daarentegen name bacteriën uit de Bifidobacteriacaea en Bacteriodacaea-familie juist af. Deze worden geassocieerd met magerheid. 

Obesitas

Dit is één van de eerste onderzoeken die aantoont dat specifieke dunne darmmicroben direct bijdragen aan de opname van vet. Ook toont het aan dat eten van veel vet de samenstelling van je darmmicroben drastisch kan veranderen. De resultaten zouden in de toekomst wellicht gebruikt kunnen worden voor een behandeling tegen obesitas. Zo zouden de bacteriën die bijdragen aan de vetopname kunnen worden verminderd. Een alternatief is een verhoging van de bacteriën die juist zorgen voor minder vetopname. Dit wil overigens niet zeggen dat darmmicroben zorgen voor obesitas. De hoeveelheid en samenstelling van het eten blijft hiervoor verantwoordelijk.

Bron:  Martinez-Guryn (2018) - Small Intestine Microbiota Regulate Host Digestive and Absorptive Adaptive Responses to Dietary Lipids