None

Badeenden en bacteriën

– apr 12, 2018

Veel mensen hebben er een: een badeend. En hoewel ze er vrolijk en onschuldig uitzien, hebben onderzoekers van ETH Zurich en de Univeristy of Illinois de duistere kant van badspeeltjes blootgelegd. Ze zitten vol bacteriën.

Badspeeltjes

De vochtige, warme badkamer maakt voor badspeeltjes het perfecte milieu voor de vorming van zogenaamde biofilms. Dit is een dichtbegroeide laag van bacteriën en schimmels die je ook wel eens tegenkomt als glibberige laag op douchegordijnen. De onderzoekers vonden deze microbenlaag ook in badeendjes. Aan de binnenzijde bleken wel tussen de 5 en 75 miljoen microben per vierkante centimeter te leven. Dat is genoeg om ze met het blote oog te zien. Hierbij zaten ook potentiele ziekteverwekkers zoals Listeria, Legionella en de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa

Voedingsbodem

Op zich is deze vondst niet heel verbijsterend. Badspeeltjes worden tenslotte blootgesteld aan zeep, lichaamsvloeistoffen en bacteriën. Toch bleken ook badeendjes die alleen met schoon water in aanraking kwamen een biofilm te ontwikkelen. Water uit de kraan biedt maar weinig voeding voor microben. De onderzoekers ontdekten dat de voeding van de speeltjes zelf komt. Vaak worden er lage kwaliteit plastics gebruikt voor de eendjes. De organische koolstof weekt los van het plastic en biedt samen met lichaamsvloeistoffen en andere externe factoren, zoals zeep, de ideale groeicondities voor bacteriën.

Meer toezicht

Voor de onderzoekers is dit een interessant resultaat omdat dit voor het eerst de interactie laat zien tussen drinkwater, plastic en besmettingen van buitenaf. Aangezien vaak kwetsbare mensen zoals kinderen met badeendjes spelen, vinden de onderzoekers dat er strenger toezicht moet komen op de gebruikte plastics. Dit geldt al voor giftige componenten, maar zou ook voor loswekend koolstof moeten gelden. 

Geen paniek

Volgens de onderzoekers hoeven badeendjes nu niet massaal weggegooid te worden. Ze kunnen ook zorgen voor een sterker immuunsysteem. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om de speeltjes te blijven gebruiken. Zo kunnen ze gekookt worden om de bacteriën te doden. Of een minder leuke optie, de badeendjes niet meer laten spuiten door het gat dicht te maken.

duck_2_1920X1080.jpg

(Bron: Eawag, the “dark side” of bath toys)

Bron:  Neu et al. (2018) - Ugly ducklings—the dark side of plastic materials in contact with potable water