None

Tour de poep van start in Micropia

Poep zit vol gezonde microben – apr 11, 2018

Vanmiddag is in ARTIS-Micropia op Nationale Poepdag het startschot gegeven voor de Tour de poep. Poep bestaat voor de helft uit darmmicroben. Deze biljoenen wezens zijn onmisbaar voor je gezondheid. De Tour de poep is een tijdelijke route door het museum die de onzichtbare wereld van poep laat zien. Speciaal voor Tour de poep werd ook een nieuwe opstelling toegevoegd aan Micropia. Directeur Rembrandt Sutorius en ARTIS-bioloog Jasper Buikx openden samen ‘Hoop doet leven’. Hier zien bezoekers hoe microben, de allerkleinsten op aarde, ons kunnen helpen bij het recyclen van de mest van de allergrootste in ARTIS: de Aziatische olifant.

Route door Micropia

Je lichaam zit vol microben. Samen zijn ze goed voor een gewicht van 1,5 kilo. Daarvan leeft 99% in je darmen, waar ze je voedsel verteren, hormonen en vitamines maken, en je immuunsysteem trainen. Hoe belangrijk een gezond microbioom is, zie je in Micropia met de Tour de poep. Scan jezelf en ga op bezoek bij je darmbewoners. Welke belangrijke taken hebben zij allemaal? In de poepvitrines zie je welke invloed je dieet heeft op je darmbacteriën. Zo ziet de poep van een kleine panda er heel anders uit dan die van een luiaard, of van een mens. De Tour de poep is tot eind mei te volgen.

Hoop doet leven

De route loopt ook langs de nieuwste aanwinst van Micropia: Hoop doet leven. In deze opstelling zie je hoe microben helpen bij het recyclen van de mest van de olifant in ARTIS. De ARTIS-olifanten produceren ongeveer 1.000 kilo mest per week. Met behulp van een mix van zo’n 80 verschillende soorten bacteriën, schimmels en gist recyclet ARTIS  deze bergen poep tot bokashi, een bodemverbeteraar voor in de perken van de eetbare tuin. De eetbare tuin bestaat uit groente, kruiden en bloemen die worden opgevoerd aan de dieren van ARTIS.  ‘Hoop doet leven’ neemt de bezoeker mee in het circulaire proces van mest tot voedsel.

Laborant vertelt over poeptransplantatie

Microben kunnen ontzettend nuttig zijn, bijvoorbeeld bij fecestransplantaties, of in de volksmond ‘poeptransplantaties’. Als de samenstelling van bacteriën in je darmen wordt verstoord, bijvoorbeeld door een intensieve antibioticakuur, kan dat langdurige klachten opleveren. Bij een poeptransplantatie krijgen mensen met speciale darmaandoeningen ontlasting van een donor met een gezonde darmmicrobiota om de balans in de darmen te herstellen. Zo is er geen ruimte voor de ziekteverwekker, en herstelt de patiënt. Tot eind mei vertelt de laborant van Micropia iedere dag over poeptransplantaties, om 13.00 en 16.00 uur.