None

Train je darmmicroben

– feb 7, 2018

Nog een reden om sporten ook na eind januari vol te houden. Volgens onderzoekers uit Illinois (VS) maakt beweging je niet alleen fitter, maar verandert het ook de samenstelling en activiteit van je darmmicroben. En dat is weer goed voor je gezondheid!

Microbioom

Ons microbioom, de verzameling van micro-organismen in ons lichaam, is over het algemeen relatief stabiel. Maar een verandering in levensstijl kan ook deze samenstelling veranderen. Factoren die hier onder andere op van invloed zijn, zijn je dieet, ziekte, bepaalde medicijnen en je gewicht. Ook beweging heeft invloed op je microbioom. Zo lieten meerdere studies bijvoorbeeld zien dat duursporters een andere verzameling van darmmicroben hebben dan niet-sporters. 

Snel resultaat

In deze Amerikaanse studie werd gekeken of eenzelfde effect werd bereikt wanneer niet-sporters begonnen met (duur)sport. De microbiologen keken naar de invloed van duurtraining op de samenstelling, capaciteit en metabole producten van de zogenaamde darmmicrobiota van volwassenen met een normaal gewicht en volwassenen met overgewicht. Gedurende zes weken moesten 32 deelnemers drie keer per week een uur fietsen of hardlopen. Al deze volwassenen deden niet aan sport voor de start van dit onderzoek. Om te onderzoeken hoe de darmmicrobiota veranderde, werden bloed en uitwerpselen voor en na de periode van duurtraining onderzocht. De resultaten laten zien dat er maar een paar weken van duurtraining nodig zijn om de samenstelling en functie van je darmmicroben te veranderen.

Korte-keten vetzuren

De meeste veranderingen verschilden per deelnemers, maar er waren ook een aantal overeenkomsten. Na de duurtraining werden er meer bacteriën aangetroffen die zich bezig houden met de productie van korte-keten vetzuren uit koolhydraten (zoals gezonde voedingsvezels ). Deze vetzuren helpen bijvoorbeeld bij het voorkomen van ontstekingen in de darmen, maar ook diabetes. De verbeteringen in de darmmicrobiota was het grootst bij de deelnemers die op normaal gewicht waren.

Blijf sporten!

Tot zes weken na het einde van het onderzoek werden het bloed en uitwerpselen van de deelnemers onderzocht. Na deze ‘sportloze’ periode waren bijna alle positieve veranderingen in de darmmicrobiota weer verdwenen. Het microbioom leek weer op dat van voor het onderzoek. Een duidelijke boodschap dat de voordelen van sporten alleen blijven bestaan als je jouw goede voornemens voor 2018 vol weet te houden!