None

De vrouw en haar microben

– dec 7, 2017

De vaginale microbiota speelt niet alleen een essentiële rol voor de gezondheid van vrouwen, maar mogelijk ook in een succesvolle bevruchting en gezonde zwangerschappen. Daarnaast erven we belangrijke microben van onze moeder tijdens de geboorte. De Amsterdamse onderzoekster Jessica Younes – initiatiefneemster van het congres Women and their Microbes – zet samen met collega-onderzoekers de kenmerken van de onmisbare relatie tussen vrouwen en hun microben op een rijtje.

Melkzuurbacteriën 

Tot nu toe werd vooral de darmmicrobiota in verband gebracht met verschillende gezondheidseffecten, maar het vaginale microbioom schijnt ook erg belangrijk te zijn voor de gezondheid van vrouwen en het nageslacht. Bij gezonde vrouwen komen voornamelijk melkzuurbacteriën (geslacht Lactobacillus) voor, familie van de bacteriën die worden gebruikt om yoghurt te maken. Deze bacteriën zorgen voor een zuur milieu en houden zo ziekteverwekkers buiten de deur. Ook in gezond sperma van mannen komen vooral veel Lactobacillus-soorten voor. 

Onderzoek naar de slagingskans van ivf (in vitro fertilisatie) toont aan dat de aanwezigheid van voornamelijk Lactobacillus- de zwangerschapskans omhoog brengt. Ook werd aangetoond dat bacteriële vaginose, een aandoening waarbij de microbiële balans in de vagina is aangetast, vaker voorkomt bij onvruchtbare vrouwen. 

Overdragen 

Tijdens de zwangerschap geeft de moeder een deel van haar microbioom door aan haar baby. Een gezond microbioom van de moeder is dus erg belangrijk, hoewel andere factoren zoals levensstijl, dieet en medische ingrepen in de eerste levensjaren van het kind ook veel invloed hebben op zijn of haar microbioom. Ook een keizersnede heeft impact op de samenstelling van microben bij het kind. Kinderen geboren via een keizersnede komen in contact met huidbacteriën van de moeder, in plaats van de vaginale en fecale bacteriën. Dit kan aanzienlijke gezondheidsgevolgen hebben. Zo hebben meerdere studies een link gelegd tussen een keizersneegeboorte en verhoogd risico op obesitas en suikerziekte bij het kind.

Probiotica 

Hoewel er steeds meer bekend wordt over de invloed van microben op onze gezondheid, is het nog niet bekend of en hoe de gezondheid van vrouwen en het nageslacht kan worden verbeterd met behulp van microben. De eerste resultaten van het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap zijn bemoedigend, maar hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Bron:  Trends in Microbiology