None

Bacteriën kunnen ook voelen

– nov 8, 2017

Ondanks dat bacteriën geen van de gebruikelijke sensorische organen hebben, zoals ogen en oren, zijn het meesters in het waarnemen van hun omgeving. Onderzoek toont aan dat bacteriën niet alleen reageren op chemische signalen, maar deze ook kunnen voelen. De onzichtbaar kleine eencelligen herkennen oppervlakken binnen enkele seconden.

Staart

Bacteriën. Eenvoudige, eencellige micro-organismen die op het eerste oog niet veel lijken te kunnen. Maar onderzoekers van de universiteit van Bazel ontdekten dat deze microben iets kunnen dat tot voor kort alleen op hogere organismen van toepassing leek: voelen. Het Zwitserse team bekeek de bacterie Caulobacter crescentus en ontdekte dat deze soort al binnen een paar seconden ‘voelt’ wanneer het op menselijk weefsel terecht komt. Bacteriën hebben kleine staarten genaamd flagellen. Door de flagel te roteren kunnen bacteriën zich door vloeistoffen voortbewegen. Ze blijken deze staart nu ook te gebruiken voor tast. 

Flagel voor tast

Elektrisch geladen deeltjes drijven de rotatie van de flagel van de Caulobacer crescentus aan. Zodra de bacterie menselijk weefsel aanraakt, vindt er een soort kortsluiting plaats in de aanvoer van deze deeltjes. Dit signaal zorgt ervoor dat de bacterie een hechtmiddel uitscheidt waarmee hij aan het oppervlak kan blijven plakken. Zo fungeert de staart dus als een sensor die bij activering voor een verandering in het gedrag van de bacterie zorgt.

Bestrijden van infecties

Deze ontdekking geeft meer inzicht in het functioneren van bacteriën, met name ziekteverwekkers. Wat er in de eerste seconden van contact tussen ziekteverwekker en mens gebeurt, is belangrijk voor het ontstaan van infecties. Met deze informatie kunnen infecties in de toekomst hopelijk beter behandeld en beheerst worden.

Bron:  Science.sciencemag.org