None

Einde van de pinda-allergie?

– aug 29, 2017

In de Westerse wereld hebben steeds meer mensen een allergie. Sommige allergieën, zoals die voor pinda’s, kunnen dodelijke gevolgen hebben. Australische onderzoekers gebruikten een combinatie van immunotherapie en probiotica om een tolerantie op te bouwen bij patiënten. Nu, vier jaar later, kan tweederde van de deelnemers aan het onderzoek nog steeds pinda’s eten zonder een allergische reactie te krijgen.

Overgevoeligheid 

Een allergische reactie ontstaat door een overgevoeligheid van het lichaam voor alledaagse stoffen. Er zijn duizenden van deze allergenen bekend, zoals huisstofmijt en stuifmeel, of voedingsmiddelen zoals pinda’s. Mensen met een allergie kunnen hele heftige reacties krijgen als ze (per ongeluk) toch met het allergeen in aanraking komen. Ze kunnen zelfs overlijden door een anafylaxische shock. 

Toename

De laatste 20 jaar is er een toename in voedselallergieën. In Nederland leven naar schatting acht- tot tienduizend mensen met een levensbedreigende voedselallergie. Een Brits onderzoek uit 2015 schatte dat de helft van de kinderen één of meerdere allergieën heeft. Een eenduidige verklaring is er nog niet, maar vermoed wordt dat onze grote aandacht voor hygiëne hierbij een rol speelt. 

Hulp uit microbiële hoek

Er wordt al decennia gezocht naar effectieve behandelmethoden voor (voedsel)allergieën. Veel behandelingen bleken niet, of maar kort, te werken. Australische onderzoekers hebben met hulp uit microbiële hoek wellicht de oplossing gevonden. Het onderzoeksteam keek of het immuunsysteem van  kinderen met een pinda-allergie opnieuw getraind kon worden. Ze gebruikten hiervoor orale immuuntherapie en combineerden dat met de inname van het probioticum Lactobacillus rhamnosus. Bij een eerdere studie, vier jaar geleden, kreeg de helft van de deelnemers de orale immuuntherapie met het probioticum, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Waar het immuunsysteem normaal een respons zou geven en er een allergische reactie zou plaatsvinden, werd na deze gecombineerde behandeling een tolerantie opgebouwd voor pinda’s. Zelfs na 18 maanden bleek 82% van de kinderen nog steeds tolerant voor pinda’s.

Uitkomst?

Nu, vier jaar na de start van de studie, zijn de kinderen nogmaals getest. En nog steeds is tweederde van de deelnemers in staat pinda’s te eten zonder een allergische reactie te krijgen. De toevoeging van het probioticum aan deze behandeling is volgens een van de onderzoekers het laatste zetje geweest waardoor de behandeling zo goed aanslaat. Het onderzoek wordt nu nogmaals op grotere schaal uitgevoerd. Als de resultaten hiervan overeenkomen, geldt dit als een bevestiging van de behandelmethode. De probiotische toevoeging vormt wellicht de uitkomst in de zoektocht naar effectieve behandelingen van voedselallergieën. 

Bron:  The Lancet