None

Fysieke stress verandert het microbioom

– mei 19, 2017

Langere perioden van fysieke stress kan de permeabiliteit, de doorlaatbaarheid, van de darmen verhogen. Ook de samenstelling van de darmmicrobiota verandert door stress. Hierdoor kunnen schadelijke micro-organismen en andere stoffen in de bloedsomloop terecht komen, wat kan leiden tot ontstekingen, diarree en andere fysieke klachten.

Gezond door onze darmen

De darmen dienen als een barrière die belangrijke voedingsstoffen doorlaat in je bloedsomloop. Tegelijkertijd houden je darmen schadelijk micro-organismen en andere schadelijke stoffen buiten, zodat deze het lichaam weer kunnen verlaten. De darmen zijn dus semipermeabel, of half doorlaatbaar. Daarnaast zijn ze een woonplaats voor vele verschillende soorten bacteriën. Deze bacteriën produceren allerlei stoffen, zoals aminozuren, ATP, glucose en adrenaline. Deze stoffen worden metabolieten genoemd en zijn nodig om gezond te blijven en goed te functioneren. 

Intensieve training

In een nieuwe studie, gepubliceerd in The American Journal of Physiology, hebben wetenschappers 73 militairen bestudeerd gedurende een periode van intensieve training. Tijdens de training werden de gehaltes van metabolieten gemeten in het bloed en werd de samenstelling van de darmmicrobiota  van de militairen onderzocht. Ook dronken de militairen een oplossing met sucralose, een kunstmatige zoetstof. Deze zoetstof wordt niet afgebroken in het lichaam, maar via de urine uitgescheiden. Hoe meer sucralose wordt uitgescheiden, hoe hoger de permeabiliteit, de doorlaatbaarheid, van je darmen. 

Fysieke stress verandert permeabiliteit van de darmen

Na de periode van intensieve training bleek de samenstelling van de darmmicrobiota en de metabolieten van de militairen significant veranderd. De concentraties van vele belangrijke metabolieten zoals aminozuren, waar eiwitten uit opgebouwd zijn, waren bijvoorbeeld verlaagd. Ook de samenstelling van de bacteriesoorten veranderde door de stress. Bepaalde dominante bacteriesoorten, waaronder Bacteroides, waren in populatiegrootte gedaald en andere soorten namen juist in omvang toe. Deze tekorten en veranderingen kunnen op hun beurt weer allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast bleek doordat de concentratie sucralose in de urine was gestegen, dat de permeabiliteit van de darmen verhoogd was. Dit leidt tot een verhoogde kans op ontstekingen. 

Gezond leven

De wetenschappers concludeerden dat fysieke stress de darmmicrobiota kan veranderen en daarmee gezondheid negatief beïnvloeden. Het vermijden van stress, of je darmmicrobiota voorbereiden op een periode van stress, kan een positieve invloed hebben op het behouden van de juiste permeabiliteit van je darmen. En zo kan het gezondheidsproblemen voorkomen.

De hoogste tijd dus voor wat ontspanning. Bezoek Micropia en leer meer over je darmmicrobiota of kom tot rust in ARTIS-Park tussen de prachtige bloemen.

Bron:  The American Journal of Physiology