bacteriën werken samen tegen antibiotica

– mei 23, 2016

Bacteriën die zelf niet resistent zijn voor een bepaald antibioticum, maken gebruik van de resistentie van andere bacteriesoorten. Dit blijkt uit onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

MIT-wetenschappers ontdekten dat resistente bacteriën bescherming bieden aan niet-resistente bacteriën. Resistente bacteriën breken het antibioticum af waardoor de niet-resistente bacterie overleeft. Volgens de onderzoekers is dit de eerste vorm van mutualisme op dit gebied. De wetenschappers verstaan onder een vorm van mutualisme; een samenwerking waarbij verschillende soorten beide voordeel halen uit hun interactie.

E_coli_bacterie_640x462.jpg

De meeste E.coli-stammen zijn geen ziekteverwekkers. Maar als ze resistent zijn voor antibiotica kunnen ze toch voor problemen zorgen.

samen sterk

De onderzoekers toonden dit aan met twee verschillende stammen van resistente Escherichia coli. De ene stam was resistent voor het antibioticum ampicilline en de ander voor chlooramfenicol. De twee stammen overleefden samen in een omgeving waar beide antibiotica aanwezig waren. In hun eentje overleefden geen van de twee E. coli-stammen.

overleven 

Volgens Amerikaanse wetenschappers heeft deze vorm van mutualisme niet alleen gevolgen voor deze bacteriën, maar ook voor onze gezondheidszorg. Dit mutualisme kan het behandelen van infecties moeilijker maken omdat een niet-resistente ziekteverwekker een antibioticum behandeling tóch kan overleven. Er hoeft enkel een andere bacterie in de buurt te zijn die resistent is voor dat antibioticum. Bacteriën hebben daarnaast nog andere mogelijkheden om resistentie voor meerdere antibiotica tegelijk op te bouwen. Bacteriën kunnen resistentie namelijk aan elkaar overdragen.

belangrijk kuurtje 

Om resistentie te voorkomen is het dus belangrijk om een antibioticumkuur af te maken. Je voelt je gedurende een kuur misschien niet meer ziek, want het antibioticum heeft de meeste bacteriën gedood. Maar niet allemaal. Sommigen zijn alleen erg verzwakt. Als je te vroeg met de kuur stopt, blijven de ziekmakers in zeer kleine hoeveelheden in je lichaam. Ze veroorzaken op dat moment geen ziekte, maar zijn dan wél in contact gekomen met antibioticum, en wellicht resistent geworden. Dit kan leiden tot veel grotere problemen.