Voordelen gefermenteerd voedsel inzichtelijker gemaakt

– dec 18, 2016

Het is al langer bekend dat gefermenteerd voedsel goed is voor je gezondheid. Nu heeft een internationaal onderzoeksteam voor het eerst de voordelen van verschillende soorten gefermenteerd eten en drinken op een rij gezet.

Voorverteerde kost

De mens fermenteert al duizenden jaren zijn voedsel. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, wijn, bier, zuurkool, kimchi, en gefermenteerde worst werden aanvankelijk geproduceerd vanwege hun verbeterde houdbaarheid. Maar de micro-organismen die ons voedsel fermenteren maken ons eten en drinken niet alleen langer houdbaar, maar ook smakelijker en zelfs gezonder. Het fermentatieproces geeft voedsel een verhoogde voedingswaarde. De microben zetten het substraat (voedsel) om en vormen daarbij allerlei belangrijke bouwstoffen. Daarnaast kun je de fermentatie zien als een soort ‘voorvertering’ waardoor de voedingsstoffen veel gemakkelijker in ons lichaam worden opgenomen. Een internationaal onderzoeksteam, met daarin Micropia-hoogleraar aan de VU, Remco Kort , publiceerde deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Current Opinion in Biotechnology voor het eerst een overzicht van de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel.

Levende micro-organismen

Tijdens de consumptie van gefermenteerd voedsel krijg je een enorme hoeveelheid levende micro-organismen binnen, wel 10.000 keer meer dan als je alleen voedsel zou eten dat niet gefermenteerd is. Veel van deze microben vertonen sterke overeenkomsten met soorten die gebruikt worden als probiotica . Gefermenteerde producten in je dieet zorgen ervoor dat deze gezonde microben tijdelijk onderdeel worden van je microbioom; het geheel van microben op en in je lichaam dat onmisbaar is voor je gezondheid. En net als bij je dieet geldt ook voor je microbioom: hoe diverser, hoe beter. Blootstelling aan microben is namelijk van belang voor de juiste afstemming van ons immuunsysteem.

Lactobacillus_casei_Shirota_melkzuurbacterie_ANP_1920x1439.jpg

Melkzuurbacteriën in yoghurt verminderen wellicht de kans op cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2.

Gezondheidsvoordelen

Eerdere onderzoeken lieten reeds een sterk verband zien tussen de consumptie van gefermenteerde zuivelproducten en het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Andere studies zagen een vermindering van de kans op cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2 bij frequente consumptie van yoghurt. Ook wordt er steeds meer bewijs gevonden voor het voorkomen van diabetes en obesitas door consumptie van kimchi. Daarnaast zijn er zelfs indicaties dat gefermenteerd voedsel een positief effect kan hebben op onze stemming via de hersen-darm-as. 

Bewustzijn en extra onderzoek

De onderzoekers hopen met dit overzicht meer bewustzijn te kweken bij overheid en publiek over het belang van gefermenteerd voedsel voor de gezondheid. Ondanks een opwaartse trend in de afgelopen jaren, zijn veel gefermenteerde producten namelijk uit ons dieet verdwenen. Daarnaast hopen de onderzoekers dat het overzicht een aanleiding zal zijn tot meer onderzoek naar de bovengenoemde voordelen. Essentieel om de specifieke werking van de verschillende producten beter te doorgronden en een extra rechtvaardiging om gefermenteerd voedsel op te nemen in nationale voedingsgidsen en adviezen, waar dit grotendeels ontbreekt. Want dat gefermenteerd goed voor je is, is wel duidelijk.
 

Bron: ScienceDirect