Leven op Mars mogelijk al in 2007 gevonden

– nov 28, 2016

Al in 2007 ontdekte Marsrover Spirit mogelijk sporen van leven op Mars. Het wagentje maakte foto’s van silica-afzettingen, die wellicht door microben zijn gevormd. De beelden en hun betekenis zijn lange tijd over het hoofd gezien.

Rotsen gemaakt door microben

Wetenschappers aan de Universiteit van Arizona vergeleken onlangs de structuren op de foto’s met stromatolieten uit Chili. Ze bleken erg op elkaar te lijken. Stromatolieten zijn rotsformaties die door toedoen van microben ontstaan. In vochtige omgevingen kunnen zij kolonies vormen die reageren op het calciumcarbonaat in water. Het kalksteen dat hieruit ontstaat, vormt een gelaagde structuur die miljarden jaren bewaard kan blijven.

De Chileense stromatolieten zijn silica-afzettingen uit het hooggelegen, ijskoude El Tation. Deze formaties van siliciumoxide zijn gevormd door microben die daar rond geisers leefden. Door de grote gelijkenis, vermoeden de onderzoekers dat er ook op Mars leven moet zijn geweest.

None

Vergelijking van silica-afzettingen van Mars (links) en El Tation, Chili (rechts).

Afwachten

Of de formaties daadwerkelijk door microben werden gemaakt, blijft nog even gissen. Alleen als het gesteente op aarde onderzocht wordt, kunnen de vermoedens van de onderzoekers bevestigd worden. Helaas is Spirit vastgelopen en zijn de andere Marslanders te ver weg. En de eerstvolgende rover wordt pas in 2020 gelanceerd. Het blijft dus nog even spannend.

Nog een teken van leven

In 2014 vond Marsrover Curiosity al methaan op Mars, een gas waarvan op aarde ruim 90% wordt geproduceerd door (micro-)organismen. Dat er leven op Mars was, of wellicht nog steeds is, wordt dus steeds waarschijnlijker.
 

Bron: Nature Communications