Nationale Gids van probiotica bij antibioticagebruik

TNO en ARTIS-Micropia initiëren Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik. – nov 15, 2016

Vanavond is in Micropia het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik. Dit gebeurde tijdens het symposium ‘Ken uzelf’, in aanwezigheid van Amsterdams wethouder zorg en welzijn Eric van der Burg en vertegenwoordigers uit de wetenschap, de beroepspraktijk en het bedrijfsleven. Wethouder Van der Burg vroeg aan de aanwezigen hem te helpen om mensen gezond te krijgen en door te gaan met wetenschappelijk onderzoek naar de samenhang tussen voedsel en gezondheid. Medische zorgverleners, patiënten en consumenten kunnen de door TNO en Micropia geïnitieerde gids gebruiken als handvat voor het gebruik van probiotica bij antibioticabehandeling.

None

V.l.n.r. Eveline Hensel (Micropia-directeur), Cyrille Krul (TNO), Haig Balian (ARTIS-directeur) en Remco Kort (Micropia-hoogleraar verbonden aan de VU) proosten met een probiotisch drankje op de start van de Nationale Gids.

Gezondheidsbevorderend effect

Probiotica zijn microben die, indien ze in voldoende mate worden toegediend, een gezondheidsbevorderend effect hebben. Microben zijn organismen die te klein zijn om met het blote oog te kunnen zien, zoals bacteriën en schimmels. Ieder mens heeft zo een honderdduizendmiljard microben in zijn lichaam. Microben zijn fundamenteel voor onze gezondheid. Ze trainen je immuunsysteem en bestrijden ziekteverwekkers in je darmen. Het is bewezen dat de inname van probiotica bij antibioticagebruik de duur en intensiteit van diarree vermindert en in veel gevallen zelfs een preventieve werking heeft.

Onbekend maakt onbemind

We weten dat het geven van probiotica belangrijk is bij de preventie en behandeling van ziekten. Zo worden probiotica toegediend aan te vroeg geboren baby’s ter preventie van NEC, een levensbedreigende darmaandoening die vooral voorkomt bij prematuren. En dat is slechts een van de vele voorbeelden. Toch bestaat er een groot spanningsveld rondom probiotica. De voedsel- en warenautoriteit wees op Europees niveau tot nu toe bijna alle gezondheidsclaims over probiotica af. Er zijn allerlei studies, resultaten en producten beschikbaar, maar er heerst grote onduidelijkheid over welke micro-organismen wanneer gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn deskundigen het niet altijd eens over wanneer een positieve werking klinisch bewezen is. De onzekerheid over wat wel en niet mag en over wat wel en niet bewezen is, maakt zorgverleners huiverig om probiotica in te zetten, en houdt consumenten onwetend en angstig ze te gebruiken.   

Nationale Gids

TNO en Micropia gaven vandaag het startsein voor de ontwikkeling van een Nationale Gids. In de gids zal een overzicht komen te staan van klinisch bewezen probiotica bij antibioticabehandeling. De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en professionals zoals huisartsen, tandartsen en apothekers. De samenwerking met deze belanghebbende partijen zal dan ook worden opgezocht. Het initiatief is erop gericht antibiotica geassocieerde symptomen en terugkerende infecties te voorkomen. De darmflora, oftewel microben die de werking van de darmen mogelijk maken, is heel belangrijk voor je weerstand. Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat je weerstand meer intact blijft, verkleint de kans op terugkerende infecties. Minder infecties leiden tot minder antibioticakuren. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie . Niet alleen Nederland worstelt met vragen omtrent probioticagebruik. Vragen over de zin en onzin van probiotica blijven overal in Europa onbeantwoord. De intentie is de gids op Europees niveau beschikbaar te stellen. De Nationale Gids zal eind 2017 beschikbaar zijn.