malariavaccin dankzij algen

– mrt 6, 2015

Ieder jaar sterven ruim 625.000 mensen aan malaria. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden met behulp van microscopisch kleine algen een nieuw malariavaccin. Deze mini-fabriekjes blijken uitermate geschikt om het malariavaccin in grote hoeveelheden te produceren.

ongebruikelijk

Onderzoekers van de Universiteit van San Diego in Californië hebben een revolutionaire methode ontdekt om een vaccin voor malaria te produceren. Dit vaccin werkt anders dan gebruikelijke vaccins. Het voorkomt dat geïnfecteerde mensen de parasiet overdragen op muggen in plaats van andersom. De malariaparasiet (Plasmodium falciparum) ontwikkelt zich in het menselijk lichaam. Het vaccin stopt deze ontwikkeling vroegtijdig, waardoor de parasiet zich niet kan verspreiden.  

antistoffen versus eiwitten

Een belangrijk eiwit voor de levenscyclus van de parasiet is ‘Plasmodium falciparum surface protein 25’ (Pfs25). Antistoffen kunnen het Pfs25-eiwit uitschakelen en zo voorkomen dat de parasiet volwassen wordt. De Amerikaanse onderzoekers maken hier gebruik van in het vaccin. Ze combineren Pfs25-eiwitten met stoffen die het immuunsysteem activeren. Hierdoor maken gevaccineerden voldoende antistoffen aan.

None

Microscopisch kleine algen blijken uitermate geschikt om het malariavaccin in grote hoeveelheden te produceren.

milieuvriendelijke mini-fabriekjes

De kunstmatige productie van het Pfs25-eiwit in een laboratorium was lange tijd erg moeilijk. Daar hebben de onderzoekers nu een oplossing voor gevonden: de groenalg Chlamydomonas reinhardtii. Ze isoleerden het gen dat de productie van het Pfs25-eiwit regelt uit het DNA van de malariaparasiet en voegden het toe aan het DNA van C. reinhardtii. Zo is de alg in staat om grote hoeveelheden goedwerkend Pfs25-eiwit te produceren. Het voordeel van deze methode is dat het snel, goedkoop en milieuvriendelijk is.

66% minder

Malaria is de voornaamste doodsoorzaak in veel ontwikkelingslanden. Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen lopen groot risico. Dit onderzoek geeft hoopgevende resultaten. De populatie geïnfecteerde muggen werd teruggedrongen van 70% naar 4%. Bij toepassing op grote schaal zorgt het vaccin voor bescherming van de gehele bevolking en zal het aantal sterfgevallen drastisch afnemen. 

Bronnen: ScienceDaily en ASM
 

In Micropia is een prachtig glaskunstwerk van Plasmodium te zien. Chlamydomonas reinhardtii kun je zelfs in levende lijve bekijken. Plan je bezoek .