micro-algen ingezet tegen vervuiling

– dec 22, 2014

Algen blijken de oplossing voor een ernstig probleem; milieuschade door zwaar vervuild mijnwater. Het opvallend simpele proces levert niet alleen schoon water op, maar ook biobrandstof en bruikbare zware metalen.

In 1992 werden de Wheal Jane tinmijnen in Cornwall, Groot-Brittannië, gesloten. Sindsdien heeft de Britse overheid veel geld geïnvesteerd in het schoonmaken van het water dat in deze mijnen blijft staan. Dit in een poging om vervuiling van de rivier de Fal te voorkomen. Onderzoekers van vier Britse universiteiten hebben hun krachten gebundeld en denken met micro-algen de perfecte oplossing te hebben gevonden.

een win-win oplossing

In baanbrekend onderzoek laat de GW4-alliantie (een samenwerking tussen de universiteiten van Bristol, Bath, Cardiff en Exeter) algen groeien in onbehandeld mijnwater uit tinmijnen in Cornwall. Deze algen zijn erg effectief in het verwijderen van zware metalen, zoals arseen en cadmium, uit dit mijnwater. Ze worden vervolgens gedroogd en omgezet in een vaste stof. Hieruit worden de zware metalen gewonnen voor de elektronica-industrie. Het overige vaste materiaal kan uiteindelijk gebruikt worden als biobrandstof. Dr. Chris Chuck, onderzoeker aan de universiteit van Bath: "Het is een win-win oplossing voor een belangrijk milieuprobleem. We maken verontreinigd water schoon en als bonus winnen we waardevolle metalen en biobrandstof.”

None

Algen (of wieren) is een verzamelnaam voor verschillende groepen van eenvoudige organismen die zonlicht als energiebron gebruiken en hierbij zuurstof (O2) produceren (fotosynthese).

veelbelovend

Het proces kan op elk type mijn worden toegepast. Maar ook bij het schoonmaken van industrieel afvalwater kunnen de algen in de toekomst uitkomst bieden. Vooral in derde wereld, waar sanering vaak wordt genegeerd door de hoge kosten en het lage rendement, kan dit dus een perfecte oplossing zijn. Doordat het algenproces zichzelf terugverdient, kan het potentieel wereldwijd het milieu en de gezondheid van miljoenen mensen verbeteren.

Bronnen: University of Bristol en  Plymouth Marine Laboratory .
 

Wil je meer weten over algen? In Micropia kan je veel verschillende soorten algen bekijken en wordt er vertelt over hun belangrijke functies in onze maatschappij. Plan je bezoek .