vaak tongzoenen laat speeksel op elkaar lijken

– nov 17, 2014

Hoe vaker je met elkaar tongzoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar begint te lijken. Dat blijkt uit onderzoek van prof. dr. ir. Remco Kort.

TNO-hoogleraar Remco Kort leverde met zijn onderzoek, een samenwerking tussen Micropia en TNO, de wetenschappelijke basis voor de kiss-o-meter in het eerste microbenmuseum ter wereld.

In het kusonderzoek onderzocht Kort hoeveel bacteriën partners tijdens een zoen uitwisselen. “Tongzoenen is een mooi voorbeeld van een korte blootstelling aan een gigantische hoeveelheid bacteriën. Wel zo’n 80 miljoen gedurende 10 seconden”, vertelt Remco Kort. “Een aantal daarvan nestelen zich op je tong, een groot deel doet dat niet. We wilden uitzoeken in hoeverre de orale microbiota – het geheel van micro-organismen dat je in de mond bij je draagt – van partners overeenkomt.” Het onderzoek is 17 november gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift  Microbiome .

None

wattenstaafje

Kort onderzocht in het kusonderzoek de effecten van ‘ intimate kissing ’ (tongzoenen) op de orale microbiota. Er deden 21 stellen aan het onderzoek mee. Zij kregen een vragenlijst over hun kusgedrag, met vragen als: wanneer heb je voor het laatst met elkaar gezoend? Hoe vaak zoenen jullie? Van alle deelnemers werd met een wattenstaafje een sample van hun tong genomen. Ze moesten ook in een buisje spugen om een monster van het speeksel te verkrijgen. Dit deden alle deelnemers voor en na het zoenen. 

Ook wilde Kort weten hoeveel bacteriën je uitwisselt tijdens een tongzoen. “Om dat aantal te kwantificeren, heb je een markerbacterie nodig die nauwelijks in de mond voorkomt”, vertelt Kort. Hij liet telkens één partner van elk koppel na de eerste zoen een (probiotisch) yoghurtdrankje drinken en liet het stel na een korte pauze daarna nog een keer met elkaar zoenen. In zo’n drankje zitten bacteriën, die daarna aantoonbaar waren in het speeksel en op de tong van de partner die de drank niet gedronken had.

conclusies

De mondflora op de tong van partners lijkt veel meer op elkaar dan op de mondflora van willekeurige personen. Het zoengedrag bleek op dit vlak niet zo veel effect te hebben: een tongzoen leidde niet tot een toename van de overeenkomst in micro-organismen op de tongen van beide partners. Remco Kort: “Het maakte niet uit of de partners aangaven 9 keer per dag of 9 keer per jaar met elkaar te tongzoenen. Kennelijk zijn hierin ook andere factoren belangrijk, zoals hetzelfde dieet of bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde tandpasta.” Bij het speeksel daarentegen was er wel duidelijk effect aan te wijzen: hoe vaker je met elkaar zoent, hoe meer de verzameling bacteriën in je speeksel op elkaar lijkt. Gemiddeld wissel je tijdens een tongzoen van 10 seconden 80 miljoen bacteriën uit.

kiss-o-meter

Bij de kiss-o-meter in Micropia kan iedereen ontdekken hoeveel en welke microben je met elkaar uitwisselt tijdens een tongzoen. Alleen al in je mond leven meer dan 700 soorten bacteriën. Micropia toont dit onzichtbare en meest succesvolle leven op aarde. Dit kusonderzoek, uitgevoerd in samenwerking met TNO, is een voorbeeld van hoe Micropia de wereld van micro-organismen voor een breed publiek toegankelijk maakt. Remco Kort is microbioloog en principle scientist bij TNO en hoogleraar Microbial Genomics aan de VU. Hij is al acht jaar als adviseur aan Micropia verbonden.

TNO

De 3.000 professionals van TNO zetten hun kennis en ervaring in om slimme oplossingen te realiseren voor complexe vraagstukken. Deze innovaties dragen bij aan het duurzaam versterken van de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van onze samenleving. De partners van TNO hierin zijn ruim 3000 bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland, waaronder het mkb. Meer weten over TNO en de vijf maatschappelijke thema’s waar zij zich op richten? Kijk dan op tno.nl .