Verrotting

Bederf tot basale bouwstenen

meer informatie

Alles wat leeft gaat uiteindelijk dood, maar niet getreurd, microben helpen een handje om de stoffen opnieuw te kunnen gebruiken. Het zijn de perfecte recyclers!

Alles wat leeft gaat uiteindelijk dood, maar niet getreurd, microben helpen een handje om de stoffen opnieuw te kunnen gebruiken. Het zijn de perfecte recyclers!

Cyclus van het leven

Het proces van verrotting is een essentieel onderdeel van de cyclus van het leven. Dode organismen of onderdelen daarvan worden door microben stap voor stap afgebroken tot de kleinste bouwstenen van het leven. Die worden opgenomen door andere organismen en belanden zo weer in allerlei complexere stoffen van nieuw leven. De microben die leven van het afbreken van andere organismen zijn heterotroof. De snelheid van het rottingsproces is afhankelijk van factoren als temperatuur en vochtigheid. Zo rot iets wat vochtig en warm is sneller dan iets in de koelkast. Dat komt simpelweg omdat de afbrekende microben sneller en beter groeien bij vochtige en warme omstandigheden.

Vaste volgorde

Maar ook het soort organisch materiaal maakt uit. Zo rotten de zachte onderdelen van een vis veel sneller weg dan de hardere materialen als tanden en graten. Dat heeft te maken met hoeveel energie dat het afbreken kost en vervolgens oplevert. Hoe minder energie een materiaal oplevert om af te breken, hoe gespecialiseerder de microben zijn. Doordat ze zo goed zijn aangepast, levert het afbreken toch nog genoeg energie op.

Wil je het rottingsproces met eigen ogen aanschouwen? In Micropia in de opstelling ‘Onmisbare opruimers’.