Pasteuriseren

Voedsel steriliseren door lage hitte

meer informatie

Pasteuriseren is een proces waarbij water en voedsel een korte tijd verhit worden om schadelijke microben te doden. Pasteurisatie is vernoemd naar de uitvinder van het proces, Louis Pasteur (1822 - 1895).

Pasteuriseren is een proces waarbij water en voedsel een korte tijd verhit worden om schadelijke microben te doden. Pasteurisatie is vernoemd naar de uitvinder van het proces, Louis Pasteur (1822 - 1895).

Lager maar langer


Pasteurisatie verwijdert, in tegenstelling tot sterilisatie, niet alle microben. Pasteurisatie heeft het doel om het aantal microben te verminderen tot een veilig niveau zonder het product teveel te veranderen. Het doel is om het product te conserveren. Daarom wordt bij pasteurisatie het product bij een langere temperatuur langer verhit.  

Houdbare melk

Bij pasteuriseren denkt men vooral aan melk. Het pasteuriseren van melk kan op twee manieren: hoge temperatuur/korte tijd (HTST), en ultra hoge temperatuur (UHT). De meeste melk wordt via de eerste methode bewerkt. De melk wordt minstens 15 seconden tot 72°C verhit. Door de melk gelijkmatig tot deze temperatuur te verhitten, wordt het aantal microben in de melk 100.000 keer verminderd en blijft de smaak en structuur behouden. Hierin verschilt het met UHT. Hierbij wordt de melk minstens 2 seconden tot 138°C verhit. Zo worden nagenoeg alle microben in de melk gedood, maar verandert ook de smaak. Dit heeft echter duidelijk effect op de houdbaarheid. Waar HTST-gepasteuriseerde melk gekoeld 2 tot 3 weken goed blijft, is UHT-melk 2 tot 3 maanden houdbaar. 

Wil je meer weten over begrippen binnen de biologie? Bezoek dan begrippen onder microbiologie van A tot Z .