Lactobacillus brevis

extra zuurtje

meer informatie

Lactobacillus brevis is een melkzuurbacterie die net als gisten kan overleven in zuurstofloze omgevingen. Bij het isoleren van een gist dat voor het brouwen van het Micropiabier is gebruikt zijn ook een paar van deze melkzuurbacteriën meegekomen. Hierdoor is het bier eigenlijk niet door één, maar door twee soorten microben gebrouwen, best wel uniek. De melkzuurbacterie voegt een extra zuurtje toe aan de smaak van het brouwsel.

Lactobacillus brevis is een melkzuurbacterie die net als gisten kan overleven in zuurstofloze omgevingen. Bij het isoleren van een gist dat voor het brouwen van het Micropiabier is gebruikt zijn ook een paar van deze melkzuurbacteriën meegekomen. Hierdoor is het bier eigenlijk niet door één, maar door twee soorten microben gebrouwen, best wel uniek. De melkzuurbacterie voegt een extra zuurtje toe aan de smaak van het brouwsel.

Fermenteren

Naast het Micropia-bier wordt L. brevis ook gebruikt om een aantal andere voedselproducten te maken. Zo is de melkzuurbacterie verantwoordelijk voor het fermenteren van zuurkool en augurk, en is nodig als je kefir wil maken. 

Darmbewoner

Van nature komt L. brevis ook veel voor in menselijke darmen. De bacterie wordt daarom vaak ingezet als probioticum: een levend micro-organismen dat een gezondheidsbevorderend effect kan hebben op je darmen. Zo zou L. brevis onder andere Helicobacter pylori kunnen verdrijven, de bacterie die maagzweren veroorzaakt.