Alcohol

Veel meer dan een dronkenmansvriend

meer informatie

Alcohol zit behalve in drank ook in ontsmettingsmiddelen. Het is sterk spul. Dat niet alleen door microben kan worden gemaakt, maar ook een van de beste microbebestrijders is.

Alcohol zit behalve in drank ook in ontsmettingsmiddelen. Het is sterk spul. Dat niet alleen door microben kan worden gemaakt, maar ook een van de beste microbebestrijders is.

Van bier tot biobrandstof

Alcohol is een organische verbinding die bestaat uit een hydroxylgroep (-OH) en een koolstofketen. De bekendste vorm van alcohol is ethanol (C2H5OH). Dat is de alcohol die in de meeste alcoholische dranken voorkomt, zoals wijn en bier, maar ook wordt gebruikt als brandstof (zoals bio-ethanol).

Zonder gist geen bier

Alcohol speelt een belangrijke rol in de microbiologie. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld essentieel in de productie van alcoholische dranken. De alcohol in bier en wijn is een (bij)product van gisten. Die breken glucose (suikers) in de drank af om aan energie te komen. De alcohol en koolstofdioxide (CO2) die hierbij vrijkomen zijn afvalproducten voor de gist, maar belangrijke ingrediënten voor de drank. Wanneer de alcoholconcentratie in het bier te hoog wordt, gaan de gisten zelf dood.

Milieuvriendelijk of niet?

Daarnaast worden gisten gebruikt voor ethanolproductie als biobrandstof. Bio-ethanol wordt gezien als milieuvriendelijke oplossing voor het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardolie. Er is minder CO2-uitstoot door voertuigen die op bio-ethanol rijden dan bij benzinevoertuigen.

Blinkend schoon

Alcohol doet ook dienst als schoonmaakmiddel. Het heeft namelijk een sterke ‘antimicrobiële activiteit’, wat betekent dat het microben doodt. In ziekenhuizen en laboratoria worden hoge concentraties ethanol gebruikt om de onderzoeksinstrumenten en werkplekken, maar ook handen steriel (microbevrij) te maken. Dit betekent niet dat je alles met alcohol moet gaan behandelen. Je doodt namelijk ook de goedaardige microben die belangrijk zijn voor je gezondheid.