Jonas Salk

Ontwikkelaar van het poliovaccin

meer informatie

Jonas Salk (1914-1995) was een Amerikaans viroloog en medisch onderzoeker die het eerste succesvolle poliovaccin ontwikkelde.

Jonas Salk (1914-1995) was een Amerikaans viroloog en medisch onderzoeker die het eerste succesvolle poliovaccin ontwikkelde.

Zelfverzekerde tester

In 1947 werd Salk de directeur van het onderzoekslaboratorium naar virussen aan de Pittsburg School of Medicine in de Verenigde Staten. Hier werkte Salk aan een vaccin voor het toen zeer gevreesde poliovirus. Salk besloot dat het de veiligste manier was om met onschadelijk gemaakte poliovirussen te werken. Toentertijd werd echter gedacht dat er alleen met verzwakte virussen een werkend vaccin gemaakt kon worden. Salk geloofde echter dat zijn vaccin bestaande uit dode virussen ook patiënten immuun kon maken. Bovendien zou een dood virus zorgen dat er geen risico was dat deze patiënten polio zouden oplopen. Salk diende het virus toe aan poliovrije vrijwilligers waaronder zichzelf, zijn vrouw en zijn kinderen  . Ze ontwikkelden allemaal antilichamen voor polio zonder negatieve effecten van het vaccin.   

Poliopioniers

In 1954 begon het testen op nationaal niveau. Hierbij kregen één miljoen kinderen, zogeheten Poliopioniers, het Salks-vaccin. In 1955 was het resultaat van deze test binnen: het vaccin was veilig én effectief. In de twee jaar voordat het vaccin beschikbaar was hadden de V.S. meer dan 45.000 polio-gevallen. In 1962 was dit nummer nog maar 910. Salk heeft nooit een patent op het vaccin aangevraagd   of geld verdiend aan zijn ontdekking. Hij gaf namelijk de voorkeur om het vaccin zo makkelijk en grootschalig mogelijk te verspreiden over de wereld.