Biosfeer

Allerlei globale processen worden gestuurd door microben. Ze laten planten groeien, ruimen dode organismen op, en door hun belangrijke functies in ons lichaam maken ze ook ons leven mogelijk. Andersom drukt de mens ook z’n stempel op deze planeet. De interactie tussen mens en microbe staat centraal. Aan de hand van een uitdagende stelling krijgen de leerlingen in Micropia inzichten in natuurlijke processen op wereldschaal, en de rolverdeling van verschillende organismen in onze biosfeer.

Capaciteit 80 leerlingen per tijdslot
Duur 90 minuten
Eindtermen download PDF
Werkblad Micropia download PDF
Antwoorden werkblad Link in bevestigingsmail Micropia-bezoek

Onderwerpen

  • Biosfeer
  • Ecosysteem
  • Klimaatverandering
  • Voedselketens
  • Duurzaamheid
  • Gezondheid
     

Voor, tijdens en na

In Micropia zien leerlingen de microwereld in het echt. Micropia biedt daarbij niet alleen onderwijsmiddelen voor tijdens het bezoek, maar ook voor daarvoor en daarna. Bereid jezelf en je klas voor en laat de nieuwe kennis na afloop van het bezoek beter bezinken. Zo zullen de inzichten en ontdekkingen uit Micropia echt beklijven.

Verwijs je leerlingen vooraf aan het bezoek naar de speciale leerlingenpagina’s . Hier doen ze ideeën op voor een werkstuk of presentatie over micro-organismen en vinden ze meteen de informatie die daarvoor nodig is. Op de leerlingenpagina staan ook de stellingen over biosfeer zodat ze zich alvast op het bezoek kunnen voorbereiden. Hiernaast vind je ook experimenten die de leerlingen in de klas kunnen doen. Leerlingen kunnen zelf probiotica opkweken en met gist suiker omzetten in alcohol. Verdiep jezelf alvast in de materie door de dossiers en themaverhalen  te lezen of te grasduinen in de  A-Z’jes .

Reserveren

Boek je bezoek

Meld je klas aan via het onderwijs boekingssysteem en maak kosteloos gebruik van het lesaanbod. De werkbladen worden bij bezoek voor je bij de kassa klaargelegd.

boek direct