Erfelijkheid en ordening

Micro-organismen vormden het eerste leven op aarde. Ze waren er al miljarden jaren voordat de eerste mensen leefden. En ook nu nog bestaat het grootste gedeelte van de biodiversiteit op onze planeet uit micro-organismen. Ze zijn belangrijker en machtiger dan je denkt. Leerlingen gebruiken de kennis die ze op school hebben vergaard en leggen verbindingen met nieuwe kennis die ze opdoen in Micropia. Ondersteund met bijpassend lesmateriaal en in lijn met de curricula die je op school al volgt.

Capaciteit 80 leerlingen per tijdslot
Duur 90 minuten
Eindtermen download PDF
Werkblad Micropia download PDF
Antwoorden werkblad Link in bevestigingsmail Micropia-bezoek

Onderwerpen

  • Ontstaan van het leven
  • Evolutie
  • Erfelijkheid
  • Biodiversiteit
  • Ecologie
     

Voor, tijdens en na

In Micropia zien leerlingen de microwereld in het echt. Micropia biedt daarbij niet alleen onderwijsmiddelen voor tijdens het bezoek, maar ook voor daarvoor en daarna. Bereid jezelf en je klas voor en laat de nieuwe kennis na afloop van het bezoek beter bezinken. Zo zullen de inzichten en ontdekkingen uit Micropia echt beklijven.

Verwijs je leerlingen vooraf aan het bezoek naar de speciale leerlingenpagina’s . Hier doen ze ideeën op voor een werkstuk of presentatie over micro-organismen en vinden ze meteen de informatie die daarvoor nodig is. Op de leerlingenpagina staan ook opgaven om het bezoek voor te bereiden. Hiernaast vind je ook experimenten die de leerlingen in de klas kunnen doen. Hierbij leren leerlingen onder andere meer over probiotica, en ontdekken ze de spectaculaire manier waarop de Pilobolus zich voortplant. Verdiep jezelf alvast in de materie door de dossiers en themaverhalen  te lezen of te grasduinen in de  A-Z’jes .

Opgaven voor leerlingen download PDF
Antwoorden voor leerlingen download PDF

Boek je bezoek

Meld je klas aan via het onderwijs boekingssysteem en maak kosteloos gebruik van het lesaanbod. De werkbladen worden bij bezoek voor je bij de kassa klaargelegd.

boek direct