Ecosysteem en evolutie

Al 3,7 miljard jaar vormen microben vormen het grootste deel van het leven op aarde. Ze staan aan het begin én einde van de cirkel van het leven, en zijn de motor die ecosystemen draaiende houden. Het werkblad ‘Ecosysteem en evolutie’ laat de leerlingen kennis maken met dit onzichtbare leven in Micropia. Dit zorgt voor een nieuwe kijk op de wereld om hen heen. 

Capaciteit 80 leerlingen per tijdslot
Duur 90 minuten
Eindtermen download PDF
Werkblad Micropia download PDF
Antwoorden werkblad Link in bevestigingsmail Micropia-bezoek

Onderwerpen

  • Ontstaan van het leven
  • Evolutie
  • Ecosysteem
  • Voedselketen
  • Biodiversiteit
  • Symbiose
     

Voor, tijdens en na

In Micropia zien leerlingen de microwereld in het echt. Micropia biedt daarbij niet alleen onderwijsmiddelen voor tijdens het bezoek, maar ook voor daarvoor en daarna. Bereid jezelf en je klas voor en laat de nieuwe kennis na afloop van het bezoek beter bezinken. Zo zullen de inzichten en ontdekkingen uit Micropia echt beklijven.

Verwijs je leerlingen vooraf aan het bezoek naar de speciale leerlingenpagina’s. Hier doen ze ideeën op voor een werkstuk of presentatie en vinden ze meteen de informatie die daarvoor nodig is. Op de website staan ook opgaven voor havo/vwo 1-2 , en experimenten die thuis of in de klas uitgevoerd kunnen worden. De leerlingen kunnen onder andere hun eigen microben kweken en het onzichtbare leven in de sloot zien. Verdiep jezelf alvast in de materie door de dossiers en themaverhalen  te lezen of te grasduinen in de  A-Z’jes .

Opgaven voor leerlingen download PDF
Antwoorden voor leerlingen download PDF

Reserveren

Je reserveert dit werkblad via het onderwijs boekingssysteem. De werkbladen worden bij bezoek voor je klaargelegd. 

boek direct