Voedsel en vertering

Zonder micro-organismen zou een groot deel van ons voedsel – denk aan yoghurt, brood en bier - niet bestaan. Ook in de landbouw en onze eigen vertering zijn microben belangrijk. In Micropia ontdekken de leerlingen de rol van microben in voedsel en vertering. Aan de hand van het werkblad ‘Voedsel en vertering’ kiezen de leerlingen een eigen onderzoeksvraag en gebruiken ze Micropia om een antwoord te formuleren.

Capaciteit 80 leerlingen per tijdslot
Duur 90 minuten
Eindtermen download PDF
Werkblad Micropia download PDF
Antwoorden werkblad Link in bevestigingsmail Micropia-bezoek

Onderwerpen

  • Voedselproductie
  • Voedselkweek
  • Voedselvertering
  • Biotechnologie
  • Interacties tussen micro- en macro-organismen
  • Gezondheid
     

Voor, tijdens en na

In Micropia zien leerlingen de microwereld in het echt. Micropia biedt daarbij niet alleen onderwijsmiddelen voor tijdens het bezoek, maar ook voor daarvoor en daarna. Bereid jezelf en je klas voor en laat de nieuwe kennis na afloop van het bezoek beter bezinken. Zo zullen de inzichten en ontdekkingen uit Micropia echt beklijven.

Verwijs je leerlingen vooraf aan het bezoek naar de speciale leerlingenpagina’s . Hier doen ze ideeën op voor een werkstuk of presentatie over micro-organismen en vinden ze meteen de informatie die daarvoor nodig is. Op de leerlingenpagina staan ook de onderzoeksopdrachten over voedsel en vertering zodat ze zich alvast op het bezoek kunnen voorbereiden. Hiernaast vind je ook experimenten die de leerlingen in de klas kunnen doen. Leerlingen kunnen zelf probiotica opkweken en met gist suiker omzetten in alcohol. Verdiep jezelf alvast in de materie door de dossiers en themaverhalen  te lezen of te grasduinen in de  A-Z’jes .

Reserveren

Je reserveert dit werkblad via het onderwijs boekingssysteem. De werkbladen worden bij bezoek voor je klaargelegd. 

boek direct