De Micropia-leerstoelgroep ‘Host Microbe Interactions’ aan de Vrije Universiteit

In het laboratorium van de Micropia-leerstoelgroep in het O2 laboratoriumgebouw van de Vrije Universiteit zijn verschillende onderzoekslijnen uitgezet waarin de rol wordt onderzocht die bacteriën spelen bij onze gezondheid. De leerstoelgroep maakt onderdeel uit van het Systems Biology Laboratorium aan de Vrije Universiteit.

Hoofd van de groep is Remco Kort die sinds 2010 verbonden is als hoogleraar aan de VU, en vanaf 27 oktober 2017 officieel is aangesteld als Micropia-hoogleraar. 

Onderzoekers in de groep

Microbioloog Rosanne Hertzberger doet op basis van gastvrijheid onderzoek naar de stofwisseling van vaginale bacteriën, onder andere om een verklaring te vinden voor de hoge zuurgraad van de menselijke vagina en om betere behandelmethoden te vinden voor bacteriële vaginose. Rosanne houdt een blog bij van haar werkzaamheden in het laboratorium dat hier te vinden is.

De PhD-student in de groep is Nieke Westerik. Zij doet een interventiestudie met probiotische yoghurt bij Oegandese schoolkinderen. Het school feeding programma, waar ondertussen 30.000 schoolkinderen aan meedoen, heeft zij zelf opgezet. Lees hier meer over haar activiteiten in Oeganda. Alex Paul Wacoo doet ook onderzoek als PhD-student in de groep aan microbiële fermentatie. Speerpunt in zijn onderzoek is de ontwikkeling van een methode voor detectie en ontgifting van aflatoxines. Aflatoxines zijn gifstoffen die veel voorkomen in mais en pinda’s. Zij worden door schimmels gevormd, maar kunnen worden gebonden en afgebroken door fermentatie. De gepromoveerde PhD-studenten uit de groep zijn Dr. Joke Dols (Clinical perspective on the vaginal microbiome, 13 januari, 2016) en Dr. Charlotte van der Veer (Vaginal microbes in sexual health and disease, 11 januari, 2019).

De MSc-studenten zijn Luuk van Oijen, die onderzoek doet aan de dynamiek van microbiële populaties bij het fermenteren van rauwe melk tot kefir, en Job Schlösser, die werkt aan de isolatie en typering van een darmbacterie die correleert met taalontwikkeling van Oegandese kinderen. 

Onderzoekers waarmee wordt samengewerkt zijn onder andere Dr. Wilbert Sybesma (DSM, Basel, Zwitserland en founder van Yoba for Life) en Prof. Per Ole Iversen (University of Oslo). De onderzoeksgroep ontvangt subsidie voor onderzoek van de Yoba for Life foundation en de Vrije Universiteit.