De microbemens

Een boek over de kleinsten van alle wezens op aarde. Micropia-professor Remco Kort maakt ons duidelijk dat een negatieve benadering van bacteriën niet altijd de juiste benadering  is. Sterker nog: elke dag van ons bestaan hebben wij te danken aan de miljarden minuscule weldoeners die ons omringen.

De mens is een wandelend ecosysteem. Ons leven lang verschaffen we de juiste omstandigheden aan een gigantische gemeenschap van micro-organismen in ons lichaam. Toch zien we microben voornamelijk als veroorzakers van ziekte en bederf en proberen we ze juist uit alle macht te verdelgen met antibiotica en ontsmettingsmiddelen. Maar we kunnen er niet omheen. Vanaf de kolonisatie van ons lichaam bij onze geboorte tot de ontbinding na onze dood: bacteriën spelen een onmisbare rol in ons leven. Deze cruciale rol wordt in De microbemens op onnavolgbare wijze onder de loep genomen.

De microbemens_Remco Kort_1.jpg

Microben zijn net mensen: ze zoeken naar eten, hebben seks en wisselen van lifestyle. Wij treden op als hun gastheer. We lezen waar ze in ons lichaam zitten, hoe we ze voeden en wat zij ons bieden. We lijken niet meer dan in dienst te zijn van onze microben. We moeten onze eetlust de baas zien te worden en ons bevrijden van onze onzichtbare ketenen.

De microbemens_Remco Kort_2.jpg

 Als een ware microbenmeester moeten we in deze moderne tijd niet te eenzijdig en ongericht inzetten op het verdelgen van de microben – met opkomende immuunziekten en antibioticum resistentie als gevolg. Microbenmissionaris Remco Kort brengt gezonde bacteriën naar het Afrikaanse continent, waar gezonde drinkyoghurt wordt gemaakt. We reizen met hem mee.

De microbemens_Remco Kort_3.5.jpg

Eindelijk, na meer dan drie eeuwen duisternis, krijgen microben de erkenning die ze verdienen. Vanaf nu staan ze vol in de schijnwerpers. We zullen ze nooit meer over het hoofd te zien. 

Koop het boek in de Micropia-winkel of bestel het boek hier .

De microbemens_Remco Kort_3.jpg