Beroepen

Wat voor werk ga je doen als je je een paar jaar hebt verdiept in bacteriën, schimmels, archaea, algen, virussen en fagen? Dat hangt af van de opleiding die je gevolgd hebt. En verder: alles wat je maar wil.

Laboratoriumanalist

Wat zitten er voor micro-organismen in dit water? Is dit bloed besmet? Is deze kaas oké? Met een mlo-diploma is de kans groot dat je gaat werken in een laboratorium waar je dit soort vragen beantwoordt. Dat kan in de voedingsmiddelen- of drankenindustrie zijn, de zuivelindustrie of de biotechnologische industrie waar ze bijvoorbeeld antilichamen maken en virussen kweken. Of in een ziekenhuis, de farmaceutische industrie of bij een keuringsdienst. Je ontvangt en registreert monsters en maakt ze klaar voor analyses die bijvoorbeeld de aanwezigheid van bacteriën of schimmels aantonen. Daarvoor gebruik je traditionele kweekmethodes, maar ook de allernieuwste DNA-technieken.

Medisch analist

Als je de richting Medische Microbiologie hebt gevolgd op het hlo, word je medisch analist. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waar je een arts helpt diagnoses te stellen. Je toont bijvoorbeeld enzymen, hormonen, vitaminen en mineralen in bloed aan. Of je zoekt uit welk micro-organisme verantwoordelijk is voor een infectie. 

Voedingsspecialist

De hlo-richting Gezondheid en Voeding leidt je op tot een echte professional. Een professional die alles weet van het menselijk lichaam, de samenstelling van voeding en de productie van voedingsmiddelen. Met die schat aan kennis geef je adviezen, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie. Welke ingrediënten moeten er in een product? Welke enzymen kun je gebruiken? Hoe richten we het productieproces in voor een optimale samenstelling? Daarvoor moet je uiteraard goed op de hoogte zijn van de allernieuwste ontwikkelingen, ook op het gebied van microbiologie.

Researchanalist 

Met Biomedisch onderzoek als hlo-specialisatie ga je echt het fundamentele onderzoek in. Als researchanalist help je mee om nieuwe inzichten te krijgen in de strijd tegen uiteenlopende ziektes. Met als uiteindelijk doel: een bijdrage leveren aan de preventie of betere behandeling.

Onderzoeker in de breedste zin

Ondanks dat het onderzoek naar micro-organismen de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen, hebben we naar schatting nog geen 5% van die hele onzichtbare wereld in kaart. Werk aan de winkel dus. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. En je kunt voor elk type onderzoek kiezen of je dat bij een commercieel bedrijf of bij een publieke onderzoeksinstelling zoals een universiteit of ziekenhuis gaat doen. Anders dan in veel andere sectoren werken de publieke en private sector in de biotechnologie goed samen. Je kunt dus kiezen voor de organisatiecultuur die bij jou past. 

Een greep uit het palet

Aan de hand van nieuwe technologieën zoals next generation sequencing zijn wetenschappers in staat om veel sneller, en duizend keer goedkoper DNA van alle (micro-)organismen te onderzoeken en in kaart te brengen. Ze ontwikkelen in rap tempo nieuwe toepassingen. Er wordt bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar:

  • Goedkoop en efficiënt biobrandstof uit algen produceren. Of, met behulp van micro-organismen, van oneetbaar organisch afval, zoals de stengels van maïs of bladeren van bananenbomen. 
  • Biologische bestrijdingsmiddelen voor de landbouw. Welke (micro-)organismen kun je uitzetten op een akker in plaats van pesticiden?
  • Nieuwe antibiotica. We hebben te maken met multiresistente bacteriën, waardoor sommige van de huidige antibiotica aan opvolgers toe zijn. Hoe kunnen we die snel maken? En zijn bacteriofagen een interessant en werkbaar alternatief?
  • Recyclingsmethoden. Wist je bijvoorbeeld dat er al bacteriën worden ingezet om metalen uit elektronica te scheiden? 
  • Bodemreiniging met bacteriën die daar van nature voorkomen.
  • Hoe je micro-organismen als grondstof kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in textiel, verpakkingsmateriaal en zelfs bakstenen. 

Je hebt het voor het kiezen. Benieuwd welke mogelijke werkgevers er zoal zijn? Kijk op de bedrijvenpagina en onder vacatures en stages .

Microbioloog Han Wösten over het heden, verleden en de toekomst van de microbiologie.