ZEISS

"ZEISS ontwikkelt innovatieve microscoopsystemen voor biowetenschappelijk en materiaalonderzoek. Microscopie is één van de meest noodzakelijke en innovatieve technologieën binnen biowetenschappen en materiaalkunde."

"Microscopen spelen een zeer belangrijke rol in het vinden van de juiste antwoorden op de meest prangende vragen in onze maatschappij. Zo worden ze onder andere gebruikt in studies over nieuwe energiebronnen en milieuverontreiniging en onderzoek naar neurologische aandoeningen, kanker en infectieziektes."

Ondersteuner van wetenschappelijk onderzoek

"Onderzoekers kunnen met de microscopen van ZEISS zelfs de kleinste structuren en processen in diverse weefsels en organismen observeren. Ze worden ingezet voor het ontwikkelen van medicijnen , het bestuderen van micro-organismen en diverse andere (levende) cellen, pathologisch onderzoek, zoölogie en plantkunde. Binnen materiaalonderzoek worden microscopen vooral gebruikt voor kwaliteitsonderzoek en -inspectie. Ook kan worden gekeken hoe materialen zich gedragen onder verschillende omstandigheden. Wereldwijd werken gerenommeerde universiteiten, onderzoeklaboratoria en bedrijven met de microscopen van ZEISS."

Van cellen tot moleculen

" ZEISS heeft diverse types microscopen ontwikkeld voor verschillende toepassingen. Zo zijn er niet alleen licht-, ionen- en elektronenmicroscopen, maar produceert ZEISS ook een breed gamma aan fluorescentie- en hoge resolutie x-ray microscopen. De microscoopsystemen van ZEISS kunnen structuren zichtbaar maken tot aan  een miljardste van een meter. Innovatieve softwareoplossingen vervolledigen de microscoop, bijvoorbeeld voor het inzoomen op beelden, het archiveren van beeldopnames of samenvoegen van honderden beelden tot time lapse-video’s om de evolutie van organismen in beeld te brengen. Ook ontwikkelde ZEISS diverse optische sensoren en kleurenfilters om het verschil tussen de diverse weefsels en structuren beter in kaart te kunnen brengen. De microscopen van ZEISS wonnen over de jaren heen diverse innovatie en design awards."

Sterke geschiedenis

" ZEISS heeft een sterke geschiedenis in de ontwikkeling van microscopen. Het startte allemaal in 1846 waar Carl Zeiss zijn eerste microscoop ontwikkelde in zijn atelier. Het aanbod evolueerde van eenvoudige en precieze monoculaire lichtmicroscopen naar complexere systemen. Het werk van Ernst Abbe, Otto Schott en August Köhler speelde een belangrijke rol in deze evolutie. Wist u dat meer dan 20 Nobelprijswinnaars binnen geneeskunde, fysica en chemie hun baanbrekend onderzoek hebben uitgevoerd met ZEISS microscopen? Met de 2-jaarlijkse Carl Zeiss Research Award ondersteunt ZEISS wetenschappers die baanbrekend optisch onderzoek verrichten. Daarnaast werkt de Carl Zeiss Foundation samen met diverse onderzoeksinstituten, bijv. voor tuberculose. Het is vanuit deze filosofie en achtergrond dat ZEISS de microbiologische zoo Micropia ondersteunt. Microscopen zijn essentieel om de wereld van micro-organismen in beeld te brengen en te begrijpen."