Galapagos

"Galapagos NV is een Nederlands – Belgisch biotechnologiebedrijf dat nieuwe medicijnen met volstrekt nieuwe werkingsmechanismen ontdekt."

"In gezonde mensen zijn alle eiwitten in balans en werken ze zoals het hoort. Als één of meer eiwitten niet meer in balans zijn of niet goed werken dan kan dat een ziekte veroorzaken. Galapagos maakt gebruikt van microben (zoals adenovirussen) in het lab voor het ontdekken van eiwitten die uit balans zijn geraakt door ziektes. Vervolgens maakt het bedrijf medicijnen die inwerken op deze eiwitten om zo het evenwicht weer te herstellen en de oorzaak van deze ziektes aan te pakken.   

Galapagos werkt samen met het Amerikaanse AbbVie om een éénmaal-daagse reuma-pil te ontwikkelen die tegen eind 2017 beschikbaar zou kunnen zijn voor patiënten. Deze pil voor reuma, GLPG0634, is ontdekt door Galapagos en heeft tot nog toe een heel aantrekkelijk profiel voor werkzaamheid en veiligheid in patiënten laten zien. Galapagos heeft meer dan 25 mogelijke medicijnen in ontwikkeling die op dezelfde manier ontdekt zijn als de reuma-pil. Deze medicijnen zijn voor o.a. taaislijmziekte, artrose, darmziektes, longziektes, kanker, multiresistente bacteriën en fibrose. Galapagos heeft o.a. samenwerkingen met GlaxoSmithKline en Johnson & Johnson. Er werken 400 medewerkers in vier Europese landen, met het hoofdkantoor in Mechelen. Het ontdekken van nieuwe werkingsmechanismen vindt plaats in Leiden.

Galapagos heeft financiële ondersteuning aan deze tentoonstelling gegeven om de maatschappelijke kennis over microben en hun nut in wetenschappelijk onderzoek te vergroten."