De Bierkoning

"In 1985, toen bier in Nederland nog synoniem stond voor slechts Pilsner, opende de Bierkoning zijn deuren aan de Paleisstraat in Amsterdam."

"Duizenden verschillende bieren en elke mogelijke bierstijl vond door de jaren heen een plek in ons assortiment. Het Amsterdamse publiek kon kennis maken met Tripels en Dubbels, maar ook Altbieren, Lambiek, Vienna Lager, Baltic Porters en Vlaams Rood. 

Bierstijlen worden gedefinieerd door de wijze van brouwen en de gebruikte ingrediënten. Mout en hop, in al hun verscheidenheid, zijn ondertussen aardig bekend  bij de liefhebbers, de onzichtbare gist en bacteriën lijken wat achter te blijven, terwijl de juiste gistkeuze het fundament van het bierrecept is, de harde werker die naast alcohol en koolzuur de smaaknuances oplevert die bieren zo divers kunnen maken Het grootste verschil tussen een Belgisch blond en een 'gewoon' pilsje is de gist, en diens reactie op verschillende temperaturen. En wat te denken van een Duits Weissbier, met een gist die op hoge vergistingstemperaturen een typische banaanachtige smaak afgeeft. Lambieken, kurkdroge, rinzige bieren, bevrucht met gist en andere bacteriën, min of meer ongecontroleerd uit de lucht gehaald, hebben we dan nog niet eens benoemd. Moest men denken dat alleen gist een rol in bier speelt, niets is minder waar. Lactobacillus, Pediococcus, Acetobacter, namen die klinken als enge ziektes, kunnen prachtige smaken opleveren.

Al vinden we bij de Bierkoning bier vooral erg lekker, we maken ons ook hard voor de theorie achter het bier. Zonder kennis geen goed bier, zonder overdracht geen nieuwe generatie ambitieuze brouwers. Vandaar ook ons aanbod van vele boeken, en een jaarlijks festival, geheel gewijd aan Brettanomyces, een wat grillige gistsoort die, goed gebruikt, wellicht de meest gelaagde bieren op kan leveren.

Zonder micro-organismen geen leven en geen bier. We zijn erg trots mee te kunnen werken aan dit ambitieuze project dat de onzichtbare machtige wereld van die microben bloot legt. Ook voor ons een nieuwe stap, ter lering en vermaak. Geheel in stijl kunnen we daar alleen maar op proosten."