Opzet en bedoeling

In de historische Ledenlokalen (1870) is een wereldprimeur gevestigd: een nieuw museum met de naam Micropia. Aan onze traditie van natuur verzamelen, tonen en ervaren voegt Micropia een belangrijk nieuw hoofdstuk toe. Kennis van de samenhang van de natuur kan niet zonder kennis van de machtigste, meest succesvolle en tegelijk kleinste organismen. Microbiologie kan helpen met het oplossen van wereldproblemen: van het zuiveren van water tot de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het genezen van infectieziekten. We kunnen er energie, voedsel en bioplastics van maken. De toepassingen zijn eindeloos.

Maar er is een grote kenniskloof tussen de wetenschap en het publiek. Als er al een beeld van de onzichtbare microwereld bestaat, dan is dat vooral een negatief beeld. Onbekend maakt onbemind.  En daarin schuilt een gevaar. Want het gebrek aan kennis en het bestaan van vooroordelen over microben beïnvloedt het maatschappelijk draagvlak, met een negatief effect op innovatie. 

Natura Artis Magistra heeft al sinds 1838 ervaring met de vertaling van (complexe) wetenschap naar een algemeen publiek. Een kwaliteit die in Micropia ten behoeve van deze nog onontdekte wereld wordt ingezet. Het museum ontsluit de micronatuur, die voor de toekomst zo ontzettend veel gaat opleveren.

Micropia wil  een breed publiek al vanaf jonge leeftijd enthousiasmeren voor de kleinste en meest succesvolle organismen.  Naast een museum is Micropia ook een platform, de verbindende schakel tussen publiek en wetenschap. Zien en ervaren staat centraal, waarbij steeds de nadruk ligt op de (veelal positieve) relatie tussen de microbe en de bezoeker zelf. De natuur komt daarmee ongelooflijk dichtbij, en door een slim aanbod van informatie is er voor ieder wat wils, van jonge leek tot ouwe rot in het vak. Eén ding is zeker: na een bezoek aan Micropia kun je nooit meer hetzelfde naar jezelf en de wereld kijken.

lees meer over de totstandkoming van het Artisplein