Microbiome Award

Jaarlijks rijkt Micropia de Microbiome Award uit aan een student. Deze stimuleringsprijs biedt studenten de kans om zich verder te verdiepen in het kleinste en machtigste leven op aarde.

Ieder jaar  organiseert Micropia-hoogleraar Remco Kort, verbonden aan de Vrije Universiteit, een collegereeks over de microben waarmee we samenleven en de rol die ze spelen bij de ontwikkeling van ziektes en het behoud van onze gezondheid. Gedurende een periode van drie weken behandelt hij samen met gastsprekers waar deze microbiota uit bestaan en welke rol ze spelen op en in ons lichaam. Ook leren de studenten hoe wetenschappers de nieuwe kennis over het microbioom gebruiken om oplossingen te bedenken voor medische uitdagingen. De collegereeks ‘Human Microbiome in Health and Disease’ wordt gevolgd door studenten van Nederlandse universiteiten.

Na de reeks colleges gaan de studenten aan de slag om met de pas opgedane kennis zelf een nieuwe toepassing te bedenken. Het meest originele, innovatieve en toepasbare voorstel wint de Microbiome Award. De Microbiome Award werd in 2016 door Micropia in het leven geroepen om studenten te stimuleren hun onderzoek naar het microleven voort te zetten na de collegereeks. De winnaar  van de award kon de afgelopen jaren een geldprijs van €1.000  besteden aan de realisatie van het voorstel of een cursus in het verlengde van de microbiologie. De vijf studenten met de beste voorstellen krijgen gratis toegang tot dit congres. De voorstellen zullen een innovatieve toepassing van de microbiome sciences beschrijven, die ten goede kan komen aan onze gezondheid of die van onze planeet. Het állerbeste voorstel krijgt daarnaast ook nog een Artis de Partis.

Winnaars

2021 ​Preventie Diabetes type 1 - Anouk van Mourik​
2020 Q-patch tegen chronische wonden - Annika Dokter
2019 Mondmicroben tegen hoge bloeddruk - Tessa Schoon
2018 Virustandpasta - Marleen van Smoorenburg
2017 Tweede huid-verband  - Manuel Marzin
2016 Biotische speen – Sara Botschuijver