Knokpartij in je lijf

Loop in Micropia de route ‘Een knokpartij in je lijf’. Deze nieuwe route door het microbenmuseum laat zien wat antibiotica zijn, waar ze vandaan komen en wat antibioticaresistentie eigenlijk is. Ook ontdek je wat de gevolgen van resistentie zijn voor de volksgezondheid, en wat je zélf kunt doen om antibioticaresistentie een halt toe te roepen. 

Route door Micropia

Deze route ontwikkelde Micropia samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Antibiotica zijn veelgebruikte medicijnen tegen bacteriële infecties. De stoffen komen oorspronkelijk uit de natuur. Microben maken daar antibiotica om hun bacteriële concurrenten uit de weg te ruimen. Als medicijn hebben ze in ons lichaam een vergelijkbaar effect. Ze doden ziekteverwekkende bacteriën. Zo hebben antibiotica in de afgelopen decennia miljoenen levens gered. 

Steeds meer bacteriën worden helaas resistent tegen antibiotica. Als je antibiotica te vaak of verkeerd gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Soms zelfs voor bijna alle antibiotica. De antibiotica kunnen hun werk dan niet meer doen en het wordt moeilijker om weer beter te worden. Wat je hieraan kunt doen, zie je in Micropia met de route ‘Een knokpartij in je lijf’. Ontdek hoe bacteriën zich razendsnel aanpassen aan antibiotica, en hoe zij zich vervolgens via onze handen verspreiden. De route is tot en met de voorjaarsvakantie te lopen.

Laborant vertelt over antibioticaresistentie 

Verkeerd en overmatig gebruik van antibiotica ligt vaak ten grondslag aan het ontstaan van resistente bacteriën. Het is daarom belangrijk dat antibiotica op de juiste manier gebruikt worden, en dat artsen deze medicijnen alleen voorschrijven als dat echt nodig is. De laborant van Micropia laat zien waarom antibiotica niet werken bij een verkoudheid of griepje, en werpt een blik op de toekomst van antibiotica. Tot begin maart vertelt de laborant van Micropia iedere dag over antibioticaresistentie, om 13.00 en 16.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is  er een extra laborant vertelt om 18.00 uur. 

Praktische informatie

Wanneer tot en met de voorjaarsvakantie
Waar ARTIS-Micropia
Laborant vertelt om 13.00 en 16.00 uur. Op donderdag, vrijdag en zaterdag ook om 18.00 uur.

 

rivm-logo.png