Micropia genomineerd voor SBID Award

– sep 8, 2015

Micropia is genomineerd voor een SBID Award 2015 binnen de categorie Public Space. In totaal zijn er 10 finalisten binnen de categorie, Micropia is een van de drie Nederlandse finalisten.

None

De stamboom van het leven in Micropia. Foto: Thijs Wolzak.

SBID International Design Excellence Awards

De SBID International Design Excellence Awards  hebben als doel design te erkennen, belonen en vieren binnen een brede reeks aan categorieën. Het is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt met één winnaar per categorie. De categorie Public Space is gewijd aan interieurs van publieke ruimtes die zijn gecreëerd als service voor de gemeenschap.

Vooraanstaande experts uit de industrie beoordelen alle nominaties op zowel technische inhoud, als esthetische creativiteit. Hun expertise en de grondige beoordeling maakt het winnen van een SBID Award tot een hoge prestatie. Hun stem geldt echter maar voor 70%. De overige 30% wordt bepaald door stemmen van het publiek. De winnaars worden op 27 november bekend gemaakt.

van interactieve opstellingen tot een soundscape

Bij het maken van de opstellingen in Micropia werkte ontwerpbureau Kossmann.dejong intensief samen met ART+COM , een Berlijns mediaontwerpbureau. Veel opstellingen zijn interactief, al wilden de ontwerpers ervoor waken dat interactiviteit een doel op zich zou worden. “Interactiviteit moet echt iets toevoegen aan de ervaring, en niet afleiden van de inhoud”, aldus Mark de Jong, eigenaar van Kossmann.dejong. Als geslaagd voorbeeld noemen de ontwerpers van ART+COM de bodyscan, een opstelling waarbij de bezoeker niet alleen de bediener van de interface, maar ook zelf het onderwerp van de opstelling is. Een belangrijke verbindende factor is de soundscape, het geluid dat de ruimte vult. Geluidsdesigner Peter Flamman gebruikte analoge geluiden die de bezoeker het gevoel geven een onbekende en wonderlijke wereld te betreden.

Eén ding is zeker: na een bezoek aan Micropia kun je nooit meer hetzelfde naar jezelf en de wereld kijken.