Soa

Ziek van seks

meer informatie

We worden er al voor gewaarschuwd op school: soa’s. Toch is het nog steeds een veelvoorkomend verschijnsel. Alleen al in Nederland lopen naar schatting jaarlijks 100.000 mensen een soa op.

We worden er al voor gewaarschuwd op school: soa’s. Toch is het nog steeds een veelvoorkomend verschijnsel. Alleen al in Nederland lopen naar schatting jaarlijks 100.000 mensen een soa op.

Microben zijn de boosdoener

De afkorting ‘soa’ staat voor ‘seksueel overdraagbare aandoening’. Soa’s zijn besmettelijke geslachtsziektes die bijna allemaal worden veroorzaakt door micro-organismen. Voorbeelden van soa’s zijn chlamydia, genitale wratten, gonorroe, hepatitis B, herpes genitalis, hiv-infectie (veroorzaakt aids) en syfilis.

Niet van niesen

Soa's worden overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en via contact van de slijmvliezen (in de anus, de penis, de vagina en de mond). Je krijgt dus geen soa door te niesen of door uit een kopje van een ander te drinken. Maar bijvoorbeeld wel van onbeschermd seksueel contact met iemand die een geslachtsziekte onder de leden heeft. Soa’s worden voornamelijk veroorzaakt door bacteriën en virussen. Veel soa’s zijn goed te genezen, maar sommige zijn dodelijk als ze niet op tijd ontdekt worden, of wanneer er geen behandeling plaatsvindt.

Voorkom een soa

Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Dit betekent dus dat je deze soa ook (ongemerkt) kunt doorgeven. Als je onveilig seksueel contact hebt gehad, is het dus verstandig om een soa-test te doen. Nog beter is het om een soa te voorkomen door een condoom te gebruiken. Voor sommige soa’s bestaan er ook preventieve vaccinaties.

Oeps!

Als je dan toch een soa hebt opgelopen, kan de dokter er gelukkig vaak nog iets aan doen. Bacteriële infecties zijn over het algemeen goed te behandelen met antibiotica als je er op tijd bij bent. Maar dan moet je ze wel opmerken, wat bijvoorbeeld bij chlamydia niet altijd gebeurt. Waardoor vrouwen die er te lang mee rondlopen, zelfs onvruchtbaar kunnen raken. Ook is het zo dat je virale infecties zoals hiv (dat aids kan veroorzaken) de rest van je leven met je meedraagt.