Lactobacillus casei

Onmisbaar voor je gezondheid

meer informatie

Lactobacillus casei is een soort binnen het geslacht Lactobacillus en vormt een groot deel van de melkzuurbacteriën in ons lichaam. Hij heeft daar allerlei gezondheidsvoordelen. Melkzuurbacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in cheddar (kaas) en Siciliaanse groene olijven. L. casei is daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie.

Lactobacillus casei is een soort binnen het geslacht Lactobacillus en vormt een groot deel van de melkzuurbacteriën in ons lichaam. Hij heeft daar allerlei gezondheidsvoordelen. Melkzuurbacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat), vandaar hun naam. Dit doen ze niet alleen in ons lichaam, maar ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in cheddar (kaas) en Siciliaanse groene olijven. L. casei is daarom ook onmisbaar in de voedingsindustrie.

Met en zonder zuurstof

Lactobacillus casei vind je op allerlei plekken in het menselijk lichaam, vooral in de mond en darmen. Ze hebben daarom een brede tolerantie voor pH (zuurgraad) en temperatuur. Maar zuurgraad en temperatuur zijn niet de enige verschillen tussen mond en darmstelsel. Het grootste verschil is het gebrek aan zuurstof in de darmen (​anaeroob), terwijl de mond er vol mee zit (​aeroob). L. casei is facultatief anaeroob, wat betekent dat hij zowel met als zonder zuurstof kan overleven. Erg handig, want in de zuurstofloze darmen heeft hij allerlei belangrijke taken.

Extra afweer

Zo reguleert L. casei het immuunsysteem van het darmstelsel. De bacterie bindt met de darmwand en stimuleert daar het darmgeassocieerde lymfweefsel dat de immuunrespons van het lichaam versterkt. Daarnaast beschermt L. casei het lichaam tegen ziekteverwekkers door met hen te concurreren op het gebied van voedsel en leefruimte. Ook remmen ze de groei van ​pathogenen door de pH te verlagen met de zuren die ze produceren en maken ze bacteriocines, antimicrobiële eiwitten die ziekteverwekkers doden.

Lichtzoet

Maar niet alleen in onze darmen speelt L. casei een belangrijke rol. In onze mond complementeert L. casei de groei van een andere melkzuurbacterie, L. acidophilus, een producent van het enzym amylase. Dit ​enzym zit in ons speeksel en zorgt voor de omzetting van zetmeel in suikers. Voedsel dat veel zetmeel maar weinig suikers bevat, zoals rijst en aardappels, wordt daarom soms lichtzoet als je erop kauwt. 

Probiotica

Omdat L. casei zo belangrijk is voor onze gezondheid, wordt hij veel gebruikt als probioticum. Probiotica zijn microben die, indien ze in voldoende mate worden toegediend, een gezondheidsbevorderend effect kunnen hebben. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat L. casei als probioticum de kans op darminfecties vermindert en de stoelgang verbetert.