Microscoop

Overtreffende trap van het vergrootglas

meer informatie

Wat je met het blote oog niet kunt zien, krijg je wel op je netvlies met een microscoop. Sommige vergroten objecten wel 50 miljoen keer. Zo kun je zelfs moleculen bekijken.

Wat je met het blote oog niet kunt zien, krijg je wel op je netvlies met een microscoop. Sommige vergroten objecten wel 50 miljoen keer. Zo kun je zelfs moleculen bekijken.

Het onzichtbare wordt zichtbaar

Een microscoop is een instrument dat objecten van enkele micrometers (µm, een duizendste van een millimeter) of zelfs nanometers (nm, een miljoenste millimeter) zichtbaar maakt. Ze worden gebruikt in het wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk om micro-organismen te bestuderen.

Neerlandsch trots

De Delftse lakenhandelaar Antoni van Leeuwenhoek was de eerste die het bestaan van micro-organismen ontdekte. Dit deed hij met behulp van zijn zelfgemaakte microscopen. Hij plaatste zijn preparaten op een pin onder de lens van zijn microscoop en maakte bij elk nieuw preparaat een nieuwe microscoop. Hierdoor heeft hij uiteindelijk ongeveer 500 microscopen vervaardigd. Helaas zijn er maar een paar bewaard gebleven.

Zicht door licht

Er zijn grofweg twee typen microscopen, licht- en elektronenmicroscopen. Een lichtmicroscoop gebruikt verschillende soorten licht om het object zichtbaar te maken. Met behulp van lenzen vergroot de lichtmicroscoop het beeld van het preparaat. Hoe sterker de lenzen, hoe verder het apparaat het object kan vergroten. Tegenwoordig kunnen we met een lichtmicroscoop objecten 2000x vergroten.

Elektronenbundels

Om virussen te kunnen zien is een elektronenmicroscoop nodig. Deze microscopen gebruiken geen licht, maar elektronenbundels om het object zichtbaar te maken. Moderne elektronenmicroscopen kunnen vergrotingen bereiken van wel 50 miljoen keer, en maken daarmee zelfs moleculen zichtbaar.