Microbiologie

De wetenschap van de micro-organismen

meer informatie

Dankzij microbiologie is aids nu eerder een chronische dan een dodelijke aandoening, en kunnen we kinderen inenten tegen allerlei ziekten. Zonder microbiologie geen bier, geen yoghurt, geen kaas. Een lege koelkast. Microbiologie is overal, en wordt steeds belangrijker.

Dankzij microbiologie is aids nu eerder een chronische dan een dodelijke aandoening, en kunnen we kinderen inenten tegen allerlei ziekten. Zonder microbiologie geen bier, geen yoghurt, geen kaas. Een lege koelkast. Microbiologie is overal, en wordt steeds belangrijker.

Het onzichtbare zichtbaar maken

Microbiologen zetten uiteenlopende methoden in om de microben, hun bouwstenen en hun activiteit zichtbaar te maken. Van oudsher zijn dat vooral methoden zoals het kleuren met speciale kleurstoffen, microscopie en het kweken van microben in petrischaaltjes. Tegenwoordig maken onderzoekers ook veel gebruik van het genetisch materiaal van microben. Microbiologie omvat tal van subdisciplines, zoals virologie (onderzoek naar virussen), mycologie (onderzoek naar schimmels), parasitologie (onderzoek naar parasieten​ en hun gastheren) en bacteriologie (onderzoek naar bacteriën).

Neerlandsch trots

De Nederlander Antoni van Leeuwenhoek staat ook wel bekend als de grondlegger van de microbiologie. Hij was de eerste die het bestaan van de micro-organismen ontdekte. Deze ontdekking deed hij met microscopen die hij zelf maakte.

Microbiologie maakt het makkelijker

In de microbiologie is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor de toepassingen van microben, bijvoorbeeld in de productie van medicijnen, voedsel en biobrandstoffen. We hebben verrassend veel te danken aan microbiologen. Producten door en van microben, zoals antibiotica, smaak- en kleurstoffen, bio-ethanol, enzymen en kaas maken ons leven een stuk gemakkelijker.